Foto

Det å ta bilder er noe de fleste gjør. Noen går mer opp i det enn andre og har det som en hobby. Da holder det ikke med kameraet på en vanlig mobiltelefon og de som har det som en hobby investerer gjerne i bedre utstyr. Men det å kjøpe et speilreflekskamera til mange tusen kroner, er ikke nok om man skal ha det maksimale ut av hobbyen sin. Foto er en av de hobbyer hvor det ikke hjelper bare å kjøpe masse dyrt utstyr i jakten på de perfekte bildene, det er en del flere ting som man må ta hensyn til. Vi har derfor satt opp en rekke punkter som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av hobbyen din og få tatt noen gode bilder.

Vær oppmerksom på lyset

Visste du at ordet fotografi egentlig betyr “å male med lys”? Det er derfor ganske logisk at man er nødt til å tenke seg litt om når man skal ta et bilde og ikke minst hvor lyset kommer fra. Du bør derfor tenke over om du kan utnytte det til din egen fordel slik at bildet blir bedre. Se på hvor skyggene faller og hva som blir opplyst. Når du har lyset bak deg, så gir dette ganske kjedelige bilder og du bør derfor prøve å flytte på deg slik at lyset kommer inn på skrå eller fra siden. Noe annet er også å tenke på når på dagen du skal ta et bilde. Det er nemlig stor forskjell på det bløte lyset du får når sola er på vei ned og det skarpe lys den selvsamme sol gir mitt på dagen.

Tenk over bakgrunnen

Du kjenner sikkert til det allerede. Du har funnet et godt objekt du vil ta bilde av og når du så kommer hjem og ser bildene igjennom, så oppdager du et par distraherende elementer som finnes i bakgrunnen. Når du skal ta bilder av motiver som ikke flytter på seg, så lønner det seg å bruke et par sekunder ekstra på å se gjennom bakgrunnen. Kanskje du oppdager et par elementer som du kan unngå å få med på bildet. En ting er dyr eller mennesker som plutselig bestemmer seg for å bli en del av bildet ditt, slikt får du ikke gjort så mye med. Men lyktestolper eller lignende ting er enkle å unngå ved å se litt nøye på bakgrunnen.

Tenk før du tar bildet

Dette er litt det samme som punktet ovenfor. Det handler om å gjøre en vurdering før man tar bildet. Det trenger kun å være noen få sekunder, men dette er nok til å utgjøre en forskjell på et godt bilde og et bilde du blir misfornøyd med når du kommer hjem. Se derfor på lyset før du tar bildet samt komposisjonen. Til tider lønner det seg å vente et eller to sekunder du trykker på knappen og da får du et enda bedre bilde.

Les bruksanvisningen

Dette punktet høres for mange ut som en by i Russland. Vi er alle vant med at bruksanvisningen er noe som bare blir lagt ned i en skuff, men med et nytt kamera kan det være en god ide å faktisk åpne papirlefsa for å lese litt i den. Her kan det nemlig stå en del nyttige tips som kan være gull verdt når du skal ta gode bilder. Sett deg ned i godstolen en kveld og se gjennom bruksanvisningen så er det stor sannsynlighet for at du kan lærer et triks eller to som hjelper deg til bedre bilder.