Håndarbeid

Håndarbeid er en av de mest populære hobbyene som finnes og et meget stort antall kvinner og noen menn, utfører en eller annen form for håndarbeid når de skal slappe av og kose seg. For noen er det en hobby og for andre mer en form for tidsfordriv, men innen den kategori vi kaller for håndarbeid, gjemmer det seg mange ulike former for arbeid som utføres manuelt med hånden som redskap. Håndarbeid dekker over det meste som lages ved hjelp av hendene våre og ulike teknikker samt forskjellige materialer. Dette kan være alt fra keramikk til arbeid med tre, metaller, stoff, papir eller noe helt annet. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på de mest populære former for håndarbeid i Norge og de som folk flest har som en av hobbyene sine.

Teknikker som utføres med tøy, stoff eller garn

Quilting – består i å sy flere lag med stoff sammen og mellom de ulike lag med stoff har man gjerne vatt eller andre former for mellomlag. Øverste har man gjerne sydd sammen flere små stykker med stoff slik at det blir en form for lappeteppe i mange ulike mønstre eller farger. Når man syr lagene sammen, så gjøres dette gjerne ved å sy stikninger som danner et eget mønster eller de følger det mønster som finnes i det øverste laget.

Broderi – er en annen type håndverk hvor man bruker tråd eller garn og syr direkte på et mykt materiale med en nål. Det kan være klær, håndklær eller andre former for stoff som man så dekorerer med mønstre, bilder og lignende. Det er også ganske vanlig å brodere gjenstander på stoff. Det kan enten være perler, paljetter, filt eller stykker med lær. Hensikten med broderingen er å gjøre det utvalgte stoffet enda finere og mer dekorativt og det brukes f.eks. mye innen ridesport. De fleste som brodere som en hobby har ofte begynt med andre typer håndarbeid først, da det er ganske tidskrevende å brodere og krever litt erfaring.

Strikking – er formentlig den type håndarbeid som de fleste har prøvd på et eller annet tidspunkt i livet sitt. Veldig mange har dette som en hobby og når de sitter og strikker, så slapper de helt av og det blir en form for fristed. De trenger kun å fokusere på strikkepinnene og garnet de har i hendene. Ved strikking brukes ulike størrelser strikkepinne og garn som brukes til å lage garnløkker. Disse kalles gjerne for masker og man har da disse på den ene strikkepinne, mens man bruker den andre til å dra garnet gjennom en av maskene. Det finnes et stort antall strikketeknikker som brukes til å strikke ulike mønstre eller spesielle typer klær, noen er veldig enkle og andre er ganske avanserte.

Hekling – er også en håndarbeidsteknikk som har vært brukt i mange, mange år og fortsatt er populær blant mange som en hobby. Akkurat som med strikking bruker man også garn og en spesiell heklenål. Dette gjør hekling til en av de enkleste håndarbeidsmetodene, da man kun trenger denne heklenålen og litt garn. Det kan brukes til å lage duker, noe som er veldig vanlig, men også andre former for klesplagg. Heklenålen brukes til å dra garnet gjennom heklemasken og ved å fortsette slik får man heklet det som kalles for en lenke. Ved å hekle med ulike former for masker kan man lage forskjellige mønstre.