Hobby: Et levebrød?

Du har helt sikkert lest historiene mange ganger. De handler stort sett om det samme, om hvordan hobbyen ble så suksessfull at den ble til et levebrød. Selvsagt er det mulig, men ingen kommer sovende til en slik suksess og det ligger mye hardt arbeid bak.  Heldigvis er det mye enklere å starte for seg selv i dag, og gjøre drømmen til virkelighet, enn det var for bare 10-15 år siden.

Går vi tilbake til 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, var det nesten umulig å gjøre hobbyen sin til et levebrød uten å måtte si opp den faste jobben sin. I tillegg var det ofte nødvendig å låne penger i banken mot sikkerhet i boligen sin og samtidig måtte man kjøpe inn et varelager, leie lokaler, ut å møte nye kunder hele tiden og ordne massevis av papirer. I dag er det heldigvis en del enklere og mange har funnet ut at det eneste de trenger for å leve av hobbyen sin er tilgang til internett, en god ide og dedikasjon.

Mange tar springet

Hvis vi ser litt objektivt på det å ha en hobby, så må vi vel innrømme at vi lever i en fantastisk tid sammenlignet med slik det var for 15-20 år siden. Nå er det praktisk talt mulig å sitte i godstolen hjemme i stua og ta skrittet fra hobby til en lønnsom bedrift. Har du en hobby som mange har interesse av, så kan du relativt enkelt tjene penger på denne. Det eneste som trengs er en laptop, internett og selvsagt en del jobb fra din side. Men det er mulig å leve av å blogge, lage nettsider, holde kurs på nettet, lage apper, ta bilder, skrive og mye annet.

Spesielt innen kategorien «skriving» er det mange som gjennom årene har hatt stor suksess med å gå fra å skrive som en hobby til å ha det som levebrød. Men det krever selvsagt at man tør ta skrittet og mange vegrer seg for å gjøre alvor av drømmene. I Norge liger vi helt på topp når det gjelder å velge trygghet og derfor er det fortsatt mange som putter sparepengene på en høyrentekonto (hvis de fortsatt finnes) eller i boligen. Det er ikke noe galt med det, for hvorfor skal man ta sjanser hvis man er fornøyd med det man har og jobben sikrer økonomisk trygghet?

Det er lov å prøve

I dag er det ikke nødvendigvis slik lenger at du MÅ gå fra å ha det gøy med hobbyen din, til å være 100 % gründer dagen etter. Innen de fleste hobbyer er det mulig å prøve seg frem som hobbygründer for å se om det er noe for deg. Da kan du beholde jobben din og stille og rolig kjenne på om gründerlivet er noe for deg. På den måten kan man også se om det faktisk er mulig å leve av hobbyen eller det skal forbli en hobby. Som hobbygründer kan du teste om det er mulig å selge noe av det du lager på hobbybasis eller du kan lærer andre om hobbyen din. Mulighetene er mange og det er lov å prøve seg frem. Går det så har du fått til noe spennende og noe du kan være stolt over. Går det ikke, så har du i alle fall prøvd og du kan så fortsette med hobbyen din.